Hoe het begon

Sinds lang heeft Liezele een rijke zangtraditie met koren en koortjes die aanvankelijk vooral de eucharistievieringen in de parochie verzorgden.

 

Uit de overblijvers van 'De Wielewaaltjes' en 'Zingt Jubilate', groeide de idee om met de oudsten ook buiten de kerk te gaan zingen. Zo ontstond in 1987 een nieuw koor. Er was een geschoolde dirigent, Johan Peeters, een enthousiast bestuur, een groep graag zingende leden maar er was nog geen naam. Uit allerlei voorstellen en probeersels ontstond de naam: 'De Bacchanten'. (*)

 

Wekelijks hard repeteren resulteerde in enkele optredens en een succesvol eerste concert in 1988. Met de jaren en met een aantal dirigentenwissels is er heel wat veranderd en groeide het koor, eerst onder leiding van Ludwig Merckx, daarna met Wim Van Ranst, Johan De Lombaert, Urbain Van Asch en Jurgen De Maeyer.

 

Het koor put uit een zeer gevarieerd repertorium: geestelijk geïnspireerde liederen, Nederlandse en anderstalige volksliederen, gospels, moderne en oude klassiekers.

 

Het koor luisterde vroeger heel wat huwelijksvieringen op, zorgt voor muzikale ondersteuning bij academische zittingen, vernissages en recepties en werkte samen met fanfares, harmonies en andere koren.

 

De Bacchanten zijn steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. In mei 2006 zongen ze een geslaagd aperitiefconcert 'Spring levend', in september vierden ze samen met de Puurse harmonies en fanfares en met de ander Puurse koren in 'Puurs zingt'. Dat leidde dan weer tot een dubbel kerstconcert 'Samen Kersten' waar De Bacchanten en de Harmonie uit Kalfort De Concordiavrienden, op hun manier Kerstmis vierden. In 2007 bestaan ze 20 jaar en in mei hebben ze zich weer bewezen in eerste afdeling op het Provinciaal Koortornooi in Ekeren. Ondertussen hadden we in maart 2009 een concert 'Intiem- In team' een nieuwe start met een aangepaste naam 'Bacchanten' en een nieuw logo. De kroon op het werk was het project 'Cinémafonie' in oktober 2010. En sinds juni 2011 maakte de Bacchanten de cirkel rond want na bijna 25 jaar vond de stichter Johan Peeters en de Bacchanten van weleer elkaar terug. Vol ambitie drukt Jo zijn stempel op het koor en er zou heel wat veranderen: jonge mensen kwamen de Bacchanten vervoegen, het ledenaantal groeide het repetitietempo ging de hoogte in en nieuwe muziekgenres werden aangeboord. In december 2011 bracht een bruisend en springlevend Bacchantenkoor het ABBA-concert onder de noemer ‘ABsoluut BAcchanten’.

 

In 2012, het jubileumjaar van het koor, zongen de Bachanten voor meer dan 1000 toehoorders in De Kollebloem hun gospelconcert 'A Christmas Gospel'. Met deelname aan de 'Carmina Burana' eerst in de Singel en daarna in een eigen organisatie in CC Ter Dilft, werden in 2013 weer grenzen verlegd.


 

(*)'De Bacchanten' nu 'Bacchanten'

...In de Griekse mythologie was Bacchus, o.a. de god van de stuwende groeikracht in de natuur. Als god van de wijn was Bacchus ook de bron van geestdrift en inspiratie, bevorderaar van schone kunsten. De vrouwen die hem op zijn tochten vergezelden, werden 'Bacchanten' genoemd. Ook de wezens die luidruchtig en opgewonden de Dionysusfeesten vierden, noemde men 'Bacchanten'.